Fotografie de Firmbee pe Pixabay.com


Daca ai o microintreprindere sau un IMM, sigur te-ai intrebat cum obtii fonduri nerambursabile, ce acte iti trebuie pentru acestea si cum iti pot fi folos in afacerea ta. Multitudinea de informatii despre acest subiect poate face lucrurile sa para mult mai complicate decat sunt de fapt. De aceea, astazi vom deslusi impreuna detaliile acestui tip de finantare, ce se poate dovedi de-a dreptul salvator in anumite situatii in activitatea ta.

Cuprins:

1. Ce inseamna fonduri nerambursabile si pentru ce se acorda?

Cand spunem „fonduri europene” ne referim la uneltele de finantare economica pe care le ofera institutia Uniunii Europene statelor sale membre. In principiu, acest ajutor are scopul de a compensa diferentele de dezvoltare dintre statele care primesc ajutor si cele care sunt bine dezvoltate, mai ales in ceea ce priveste domeniul economic si social. Bineinteles, fiecare dintre tipuri vine cu cateva reguli specifice: in timp ce unele fonduri trebuie rambursate in anumite conditii, altele trebuie doar partial rambursate, iar altele deloc. In mod evident, cele mai avantajoase pentru persoanele juridice care aplica pentru acest ajutor sunt fondurile europene nerambursabile.

Pentru intervalul cuprins intre anii 2021 si 2027 a fost instaurata Politica de Coeziune, care consta in anumite fonduri si care aloca Romaniei 46 de miliarde de euro. Domeniile pe care se axeaza aceasta politica sunt urmatoarele:

 • Dezvoltare sociala si economica pentru orase si regiuni – corespunde Fondului European de Dezvoltare Regionala (FEDR);
 • Dezvoltarea mediului si transportului – corespunde Fondului de Coeziune (FC);
 • Dezvoltarea locurilor de munca si stimularea unei societati incluzive si echitabile – pentru acest obiectiv exista Fondul Social European Plus (FSE+);
 • Dezvoltarea regiunilor care sufera in urma schimbarilor legate de neutralitatea climatica – legata de Fondul pentru Tranzitie Justa (JTF).

1. Ce inseamna fonduri nerambursabile - barbat tinand un proiect cu scheme

Fotografie de Jarmoluk pe Pixabay.com

Fondurile Europene Structurale si de Investitii (FSI) sunt principalele surse de finantare pe care le avem disponibile in tara noastra. Cu ajutorul lor sunt in vigoare diferite Programe Operationale care sustin implementarea Politicii de Coeziune despre care vorbeam mai devreme.

Trebuie mentionat ca, pe partea de agricultura, exista o situatia speciala, si anume faptul ca dezvoltarea acestui plan este sustinuta si de Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA), dar si de Fondul Agricol European pentru Dezvoltare Rurala.

Mai exista si Fondul European de Ajutor pentru cele mai Defavorizate Persoane (FEAD) care sustine persoanele defavorizate.

In acelasi timp, trebuie sa precizam si faptul ca exista fonduri nerambursabile oferite de stat sau de alti finantatori privati, insa cele mai populare sunt cele venite din partea Uniunii Europene, de aceea astazi ne vom concentra pe ele. Acum ca am aflat ce sunt fondurile nerambursabile, este timpul sa aflam cine poate avea acces la ele si cum se realizeaza acest lucru.

2. Cine poate accesa fondurile europene nerambursabile?

In principiu, toti cetatenii care fac parte din Uniunea Europeana pot accesa fondurile europene. Conform statisticilor, cei care solicita cel mai des ajutorul institutiilor pentru finantare sunt tinerii, ONG-urile, IMM-urile, cercetatorii, cei care lucreaza in domeniul agricol, dar si organismele publice care consta in orase si regiuni. Asadar, daca te intrebi pentru ce poti obtine fonduri nerambursabile, raspunsul este ca trebuie sa te incadrezi in domeniile pentru care sunt dedicate fondurile respective.

Programele Uniunii Europene sunt foarte centrate pe IMM-uri si microintreprinderi, ceea ce este o veste excelenta. De fapt, anual peste 200.000 de astfel de organizatii beneficiaza de sprijinul financiar din partea UE. Daca conduci o intreprindere sau orice fel de organizatie afiliata, cum ar fi o firma de consultanta, o asociatie de intreprinderi sau esti un furnizor de asistenta pentru intreprinderi, ai posibilitatea de a solicita un grant sau de a face parte dintr-o procedura de achizitie publica. Acest lucru este valabil daca derulezi proiecte care se aliniaza la scopurile UE sau daca aplici in mod direct un program sau o politica stabilite de UE.

2. Cine poate accesa fondurile europene nerambursabile - dosar cu bani si fisiere

Fotografie de Guvo69 pe Pixabay.com

Ai un IMM, insa nu stii exact unde te incadrezi? Iata cum defineste Uniunea Europeana diferitele tipuri de intreprinderi si care sunt limitele in cazul in care vrei sa aplici la finantari:

Microintreprindere

Intreprindere mica

Intreprindere mijlocie

Maximum 10 salariati

Maximum 50 de salariati

Maximum 250 de angajati

Cifra de afaceri de maximum 2 milioane € sau bilant anual in valoare de aceeasi suma

Cifra de afaceri de maximum 10 milioane € sau bilant anual in valoare de aceeasi suma

Cifra de afaceri de maximum 50 de milioane € sau un bilant anual de maximum 43 de milioane €

Acest tip de clasificare se refera la societatile individuale. Intreprinderea ta s-ar putea sa nu intre sub categoria IMM-urilor daca ai resurse extra in cazul in care faci parte dintr-un grup mai mare. Daca nu esti sigur ca esti eligibil, poti consulta Ghidul Solicitantului aferent domeniului tau, care este pus la dispozitia tuturor de catre UE.

Insa nu oricine doreste poate fi si eligibil pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile. Exista mai multe criterii specifice care trebuie indeplinite. De exemplu, o finantare de acest gen nu acopera 100% valoarea investitiei necesare, de aceea si beneficiarul trebuie sa aiba resurse financiare pe cont propriu. Acest lucru se numeste cofinantare. De fapt, de cele mai multe ori, antreprenorii trebuie sa aiba la randul lor fonduri disponibile pentru a putea primi ajutor. Chiar si in cazurile in care finantatorul sustine 100% afacerea, acei 100% acopera de fapt unele tipuri de cheltuieli, care se numesc cheltuieli eligibile. Cele neeligibile vor trebui sa fie suportate de catre cel care aplica pentru finantare.

Cateva exemple de cheltuieli eligibile sunt urmatoarele. Daca vrei sa deschizi o fabrica de mobila, spre exemplu, o cheltuiala eligibila este cumpararea de utilaje de lucru sau alte echipamente necesare acestui scop. Daca vrei sa iti promovezi firma (din orice domeniu care se incadreaza in ariile acoperite de fondurile nerambursabile) pe Internet, cheltuielile legate de crearea unui site care va ajuta la comercializare sunt eligibile. Daca ai o firma de programare, echipamentele IT sunt obligatoriu cheltuieli eligibile, deoarece fara acestea nu se poate desfasura activitatea. De cealalta parte, avem cheltuielile neeligibile, care adesea sunt: impozite si taxe pe care firma trebuie sa le plateasca, eventuale amenzi pe care le primeste, TVA-ul legat de achizitiile date ca exemplu mai sus, alte comisioane, dobanzi bancare necesare. De exemplu, daca iei un credit pe firma, finantatorul nu este obligat sa achite cheltuielile colaterale aferente acestuia. Multi fac greseala de a crede ca, daca isi iau un credit pentru o firma nou infiintata, vor putea obtine finantari pentru a acoperi toate costurile aferente, asa ca mare atentie la acest lucru!


3. Ce acte iti trebuie pentru fonduri europene nerambursabile?

Multe persoane se intreaba “cum poti obtine fonduri europene nerambursabile” sau “ce acte imi trebuie pentru fondurile europene nerambursabile”. Obtinerea fondurilor europene nerambursabile implica parcurgerea unor pasi specifici si respectarea regulilor si cerintelor stabilite de catre institutiile europene si nationale responsabile de gestionarea acestor fonduri.

Pentru a intelege ce acte sunt necesare pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile, este important sa stii care sunt pasii acestui proces. Simplificand putin, acestea sunt etapele care trebuie urmate:

 • Ai o idee de afacere.
 • Identifici care este finantarea nerambursabila de care poti beneficia.
 • Elaborezi planul de afacere aferent sau studiul de fezabilitate daca este cazul.
 • Iti infiintezi firma sau alta forma juridica cu care poti accesa fondurile (de exemplu, PFA).
 • Depui dosarul de finantare.
 • Finantatorul evalueaza proiectul si anunta rezultatele ulterior.
 • Semnezi contractul de finantare.
 • Primesti fondurile si incepi sa iti implementezi ideea de afacere.

3. Ce acte iti trebuie pentru fonduri europene nerambursabile - birou cu acte, foi, cafele

Fotografie de StartupStockPhotos pe Pixabay.com

Pe langa aceste informatii, trebuie sa tii cont si de perioada de programare, adica durata pe parcursul careia se planifica distribuirea fondurilor europene nerambursabile pentru statele UE care sunt sustinute in acest mod. De exemplu, perioada actuala de programare se intinde intre 2021 si 2027 (corespunzand Politicii de Coeziune despre care vorbeam mai devreme). Pentru perioada de programare care a avut loc intre 2014 si 2020, perioada de implementare a proiectelor s-a desfasurat pana la finalul anului 2023. Asadar, dupa primirea finantarilor, ai la dispozitie o perioada de cativa ani (stabiliti contractual) in care sa implementezi ideile tale de afaceri.

Adesea, vei auzi vorbindu-se de proiectul pentru care se obtine aprobare. Dar ce inseamna de fapt acest proiect? Pentru Uniunea Europeana, un proiect consta intr-un grup de activitati organizate, determinate clar in spatiu, timp si resurse, cu care se doreste obtinerea unor rezultate necesare pentru atingerea unor obiective. Suna putin cam complicat, insa pe scurt spus, putem defini un proiect rezumandu-ne la obiectivele pe care le avem, resursele de care dispunem sau pe care le putem aduna, activitatile necesare pentru a duce la bun sfarsit proiectul si rezultatele pe care le dorim. Pentru ca proiectul sa beneficieze de fonduri nerambursabile, exista un formular standardizat care se numeste „cerere de finantare” si care se depune la inceputul procesului de aplicare. Pasii prin care trece proiectul odata ce a intrat in procesul de analiza al Comisiei Europene sunt:

 • Programarea finantarilor;
 • Identificarea oportunitatilor de catre aplicant;
 • Formularea proiectului;
 • Implementarea activitatilor;
 • Evaluarea implementarilor si auditul.

Atunci cand exista mai multe proiecte adunate laolalta, este vorba despre un program. Acesta are obiective mult mai mari si se extinde foarte mult atat ca spatiu, cat si ca timp. De exemplu, cand se doreste modernizarea unei intregi infrastructuri dintr-o anumita zona, vorbim despre un program ce consta in mai multe proiecte individuale care modernizeaza sau extind diferite sosele de centura din acea zona.

Pentru fluidizarea procedurilor, in anumite programe operationale se mai foloseste si fisa de proiect. Aceasta este o propunere initiala a celui care aplica pentru finantare adresata autoritatii de management. Fisa de proiect sintetizeaza ce obiective are acest proiect, ce rezultate se asteapta dupa implementarea sa, care este justificarea nevoii de finantare si ce buget se estimeaza a fi necesar. Dupa aprobare, fisa respectiva se transforma de fapt in cerere de finantare care declanseaza apoi intregul proces de evaluare. Fisa de proiect este doar o etapa preliminara a procesului de scriere si de depunere a cererii de finantare, nu inlocuieste niciunul din pasii necesari.

3. Ce acte iti trebuie pentru fonduri europene nerambursabile - barbati dand mana cu dolari in spate

Fotografie de Ralphs_Fotos pe Pixabay.com

Cand spunem „cerere de finantare”, ne referim la aplicatia pe care o depunem, impreuna cu toate documentele necesare in vederea finantarii. Este dificil sa raspundem simplu la intrebarea „ce acte trebuie pentru fonduri europene nerambursabile?” deoarece depinde foarte mult de programul operational pe care vrei sa il accesezi, de finantarea din acea perioada de programare, de procentajul finantarii, de specificul firmei tale etc. Din fericire, Ghidul solicitantului elaborat de UE raspunde tuturor aceste intrebari, asa ca toata lumea este binevenita sa il consulte. Un alt ghid important pe care trebuie sa il iei in calcul este grila de evaluare, de unde afli ce criterii sunt evaluate in proiectul tau si pe care ar trebui sa insisti atunci cand completezi dosarul sau cererea de finantare.

Dupa ce te-ai lamurit care sunt actele necesare firmei tale pentru a aplica la fonduri europene nerambursabile, este necesar sa ai o semnatura digitala si sa iti faci un cont in sistemul MySMIS2014. Este un sistem sincronizat cu cel al Comisiei Europene si se actualizeaza instant in ceea ce priveste raportarile, informatiile, coordonarea etc. Este, practic, intermediarul dintre un aplicant si o autoritate de management sau alte tipuri de organisme intermediare/de certificare/audit. Astfel, poti prezenta printr-un singur pas toate informatiile necesare pentru a aplica la granturile de finantare. Exista si un manual special pentru a te ajuta sa iti creezi un cont pe site, sa realizezi si sa editezi proiecte.

Dupa ce depui cererea de finantare si anexele necesare, acestea sunt evaluate de ofiterii din cadrul autoritatii de management. Pot exista, dupa aceea, alte solicitari de clarificare din partea lor pentru a revizui sau a completa cererea, asa ca ar trebui sa te astepti si la acest lucru. Daca cererea este aprobata, autoritatea de management elaboreaza contractul sau decizia de finantare si o trimite solicitantului pentru semnare. Ultimul pas este semnarea contractului sau a deciziei de finantare de catre persoana care reprezinta autoritatea de management.

Trebuie mentionat aici ca multi antreprenori gasesc acest proces dificil sau greoi. Daca te regasesti printre ei, nu te panica. Pe langa ghidurile puse la dispozitie de catre Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, exista numeroase agentii si consultanti dedicati care te pot ajuta cu orice ai nevoie, de la a completa cererea de finantare, la a pune laolalta toate actele necesare si a aplica pentru finantare. Adesea, acest ajutor iti va economisi timp, energie si poate chiar sa faca diferenta intre o aplicatie de succes si una esuata. Tine cont ca obtinerea finantarii depinde foarte mult de cat de corect este completata cererea de finantare, cat de calitativ este proiectul pe care il propui, dar si conditiile programului operational la care vrei sa te incadrezi.

Acum ca ai toate informatiile despre ce sunt si ce inseamna fonduri europene nerambursabile, cum accesezi fonduri europene nerambursabile, ce acte trebuie pentru acestea, esti gata sa iti duci afacerea la urmatorul nivel sau sa pui bazele unei noi idei pe care o ai. Nu ezita sa ceri ajutorul unui consultant specializat daca simti ca toate aceste informatii te coplesesc si nu inceta sa crezi in potentialul proiectului tau!